A japán Kard a harcos lelkét jelképezi.
Ezért tisztelték és ápolták.
A kardokat a tulajdonosuk egész életükön át viselték.
Egyes kardokat szerencsésnek tartottak másokat meg szerencsétlennek.
Ha szerencsétlen kardról azt tartották hogy szenvedést és szegénységet hoz.
Az első nem fémből készült kardok a Jomon korból származik.
Az első fémből készült kardok a Yayoi kórbol származnak.
Ezek a kardok egyenesek voltak.
A legenda szerint időszámításunk után 700 körül élt Amakumi aki felfigyelt arra hogy
a harcok során mennyi kard törik össze.
Ezért új kardformákkal kísérletezett.
És végül megalkotta az ívesen hajló kardot.
A legjobb kardokat a Kamakura-időszak (1185- 1333) alatt készítettek,amikor kiemelkedő klánok harcoltak egymás ellen.
A kardkovácsok nagyon megbecsült tagjai a Japán társadalomnak.
Mind a mai napig élő nemzeti kincsnek tekintik őket.
A kardkészítés különleges lelki állapotot kíván.
Ezért a munkát böjt, meditáció, testi-lelki megtisztulás előzi meg.
A kovácsok mellett dolgoznak még fényezők,
tok és markolatkészítők.
Híres kardfajták:
Daito:
60cm-nél hosszabb kétszeres ívelt pengéjű kard.
Katana:
100-103cm hosszú kard.
Tachi:
127cm hosszú kard.
Wakizashi:
56cm hosszú kard.
Tanto:
30 cm hosszú kard kard formájú tör.
Kodachi: Kevesek által ismert fegyver, mivel nagyon könnyű összetéveszteni a wakizashi-val. Pengehossza: 80 cm körüli.
Ninja-to: A nindzsák által használt kard.
Nodachi: Hosszú kardnak is szokás nevezni. A nevéhez illően hosszúsága 1,5 és 2 méter közötti lehet. Többnyire erősen hajlított pengéjű.
Zanbato: A zanbato egy hosszú nyélhez erősített, erős és széles, alig ívelt
pengéjű, durván kidolgozott kard fajta.
Kardfajták:
Hosszú kard - Tachi
"Szamuráj kard" - Katana
Rövid kard - Wakizashi
Tőr - Tanto
Fakard - Bokuto, Boken
Bambuszkard - (Kendo) Shinai
Kard részei:
A kard markolata - Tsuka
A rögzítő szeg - Mekugi
A markolat végének borítása - Tsuka gashira
A markolatvédő - Tsuba
A tsubát tartó lemez a pengén - Habaki
A hüvely - Saya
A hüvely felfüggesztési része - Kurikata
A hüvelyen léfő fonat - Sageo
A hüvely vége - Kojiri
A penge markolati része - Nakago
A markolati lyukak - Mekugi-ana
A penge éle - Ha
A penge hátoldala - Muna, vagy mine
Az edzési vonal - Hamon
A penge csúcsa és a vágó él - Kissaki, vagy monouchi
A penge ívének magassága - Sori